東京鐵塔新舊交替

| |
不指定 2006/11/27 13:02 [旅遊]

電腦構圖#1

東京鐵塔新舊交替

Tokyo Tower 是東京的地標,像巴黎鐵塔般,誘發多少浪漫情懷與文藝作品。愛情小說、電影及電視劇以此為背景的不計其數。它基本上是一座電波廣播塔(正式名稱是「日本電波塔」,1958年完成及開放),參觀及科研等其它功能是後來加上去的。老實說,白天的Tokyo Tower並不起眼,甚至有點醜,到了晚上它的魅力才散發出來。它作為電波塔的歷史任務不久將結束,電視臺及電臺都會轉用將於2011年完成的New Tokyo Tower(亦名「墨田塔」)。


新塔的地盤

New Tokyo Tower的構思已有好一段時間,東京各地爭相成為候補,秋葉原曾一度是大熱,現在正式宣佈新塔將建於墨田區東武鐵道本社旁的空地。計劃十分龐大,要花四年才完成(將於2008開始,2011峻工),比舊塔只用一年三個月完成慢很多。新塔高610米(舊塔是333米),超越多倫多CN Tower(553米),成為全球最高鐵塔。設計十分具未來感,集通訊、觀光與科技於一身,其展望台有兩層,上層高達450米,「富士見」便更容易。預計New Tokyo Tower會帶旺「下町」味較濃的東京東部。


電腦構圖#2

現在的Tokyo Tower 被會視保留,除FM電臺外,大部分電訊娛樂公司都會轉用新塔,舊塔收入將大減,唯有致力發展旅遊及娛樂,電訊生意可以讓,但誓要保留浪漫之塔的形像與地位。日劇及動漫中毒的我輩對舊塔實在有感情及回憶,不知電視台及觀眾會否很快「移情別戀」?


電腦構圖#3



Posted by 知日部屋屋主 | 評論(16) | 引用(0) | 閱讀(24435)
99love11 +
2019/12/02 19:25
美国黑金         印度神藥          日本藤素          2H2D         必利勁
twsex99 +
2019/11/20 22:45
持久液        壯陽藥     日本藤素       補腎     必利吉
某 +
2006/11/30 18:05
所以我就說香港政府蠢在捨近求遠
放著好好的舊跡不加利用, 卻大興土木建些品味低劣的新景點

我覺得向錢看也不是問題, 問題在於無長遠眼光
felixcchk +
2006/11/30 03:30
我覺得唔係清唔清高既問題,係個政府無長遠眼光,只向錢看既問題,佢唔止要拆天星,黎緊灣仔官塘呢類舊區都可能走上同一條路,你睇下新界所謂新發展區,個個都一模一樣,我住响呢d將會重建既地方,就好擔心又會再重演.

而政府表現出黎既係,佢對保存/保護舊區既方法得一個 - 拆晒佢!咁就唔單係佢揾到幾多錢.而係破壞緊地區文化.而最後呢種做法就會帶黎好多壞影響.

而唔止東京,中國大陸都有好多地方保存住呢類文化古蹟,台北,上海,北京,廣州都有,點解香港唔得,係咪我地香港人好恰d,"話拆就拆你吹得我賬咩"?

其他地方既政策如何,我地管唔到理唔到,但為自己腳下呢個小小既地方出句聲都唔得,就好大鑊.
某 +
2006/11/29 19:36
總之一切都是錢作怪, 誰也不見得比誰清高

當然香港政府也有很多捨近求遠的蠢事, 我上文只是單就天星碼頭一事回應, 指出香港方面和日本方面背後的原因, 並不表示我贊成他們

我回覆abc主要是表示"香港政府"的優劣不能代表"香港人"的優劣, 更不應扯上所有"中國人"
felixcchk +
2006/11/29 05:50
如何西藏咩都拆晒,起到深圳咁,仲使咩山長水遠去旅遊...
又如果京都同東京係無分別既,咁有咩好玩...?
個碼頭政府既,拆左佢揾多d錢..個政府要咁多錢做咩?放晒响外匯基金?擺响度唔用要咁多錢黎做咩?
某 +
2006/11/28 23:30
>>香港就不會保留舊中環天星碼頭,中國人就是永遠不及日本人!!

第一, 香港人不同中國人

第二, 香港要填海, 嫌個碼頭阻住地球轉......東京只係起新的, 唔係等鐵塔塊地用

第三, 不再發出電波的鐵塔仍然有用, 一個望唔到海GE碼頭有咩用

第四, 鐵塔係會視公司的, 佢覺得發展旅遊及娛樂搵到錢就補留, 碼頭係政府GE, 佢覺得拆左碼頭搵到多D錢咪拆攞

照你這麼說, 是否新疆西藏人最好? D窰洞幾百年都唔拆
hevangel +
2006/11/28 09:43
舊塔醜﹐新塔更醜。
阿唯 Homepage +
2006/11/28 00:31
clamp迷一定對舊塔有種莫明的親切感,CCS、魔法騎士等等大作,都曾在塔上取景

可惜每次到東京只能有一面之緣,還未有機會到鐵塔一遊呢。
書忍棗 +
2006/11/27 23:48
我對舊塔的感情不是日劇而是柯南@@
我只想到毛利一刑人在舊塔上觀光XD
xelein Homepage +
2006/11/27 23:48
竹野內豐的那個with love?.....
劇情有點悶....但once in a blue moon 的鋼琴幾好
.............
東京塔只會聮想起clamp,去異世界做魔法騎士laughlaugh

香港可以也建一座塔嗎?moon
小櫻的kero +
2006/11/27 19:01
想起ccs裡小櫻跳上東京塔的劇情.......現在的新塔太滑了,跳上去站不站得穩也是一個問題。
abc +
2006/11/27 17:49
日本可以保留舊東京鐵塔,香港就不會保留舊中環天星碼頭,中國人就是永遠不及日本人!!
日枝卑弥呼 +
2006/11/27 15:13
東京鐵塔要換新了~!!!  以往過去充滿了過去至現代的回憶~~~也相較的感覺未來又會是一個不一樣的年代~~
只是不知道何時會完成
知日部屋屋主 Homepage +
2006/11/27 14:17
想起Tokyo Tower的日劇回憶,最深的是With Love。一邊聽Once in a Blue Moon,一邊看Tokyo Tower,浪漫極了。
分頁: 1/1 第一頁 1 最後頁
發表評論
表情
emotemotemotemotemot
emotemotemotemotemot
emotemotemotemotemot
emotemotemotemotemot
emotemotemotemotemot
emotemotemotemotemot
emotemotemotemotemot
emot
開啟HTML
開啟UBB
開啟表情
隱藏
記住我
暱稱   密碼   訪客無需密碼
網址   電郵   [註冊]