Home > 笑笑小品 > 落馬州支線的笑話

落馬州支線的笑話

香港人越來越膠, 膠到自己搭錯車都可以去鬧人.
儘管九鐵可能安排不周, 但你有看新聞, 知道有多一條支線, 是不是應該在上車前好好確認清楚這班車到底去那裏?
source: http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20070817&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=10038141

繁 忙 時 間 人 流 疏 落
「 上 水 都 聽 唔 到 有 廣 播 話 架 車 去 落 馬 洲 定 羅 湖 , 見 到 車 咪 上 ! 」 家 住 上 水 的 賴 先 生 指 , 原 要 早 上 7 時 返 回 羅 湖 的 五 金 店 開 工 , 但 因 搭 錯 車 而 遲 到 半 小 時 。 他 批 評 上 水 站 的 廣 播 不 足 兼 細 聲 , 又 沒 職 員 協 助 乘 客 。 同 是 搭 錯 車 的 洪 婆 婆 則 批 評 九 鐵 指 示 牌 不 足 , 令 她 浪 費 時 間 轉 車 。

果然是姓賴的!

Comments:1

Mathew 2007-08-18 (Sat) 06:20

我反而覺得呢篇好笑D,
1. 有乜學生都唔知就可以做 "資 優 教 育 組 總 課 程 發 展 主 任".
2. 陳主任應該仲有一句:"我既智慧相等於小三學生, 唔好問我咁深既問題".

2007-08-16
本 報 昨 日 向 教 育 局 資 優 教 育 組 總 課 程 發 展 主 任 陳 沛 田 查 詢 該 局 對 沈 詩 鈞 的 支 援 時 , 陳 沛 田 卻 指 一 直 不 知 有 關 個 案 , 暫 未 與 對 方 聯 絡 , 但 極 希 望 替 沈 童 作 資 優 評 估 , 以 便 作 合 適 的 安 排 。
不 過 , 陳 沛 田 對 沈 詩 鈞 9 歲 入 讀 大 學 持 懷 疑 態 度 , 他 稱 大 學 曾 向 資 優 教 育 組 詢 問 意 見 , 又 指 大 學 收 生 時 不 應 只 重 學 術 成 績 , 即 使 沈 童 學 術 上 達 大 學 水 平 , 但 仍 要 評 估 其 心 智 發 展 及 其 他 科 目 成 績。 他 表 示 , 最 終 決 定 收 生 權 屬 大 學 , 一 旦 詩 鈞 不 獲 大 學 取 錄 , 局 方 可 為 協 助 他 入 讀本 港 的 小 學 或 中 學 等 , 「 佢 既 年 齡 相 等 於 小 三 學 生 。 」

Comment Form
Remember personal info

Trackback:0

TrackBack URL for this entry
http://www.cuhkacs.org/mt/mt-tb-cuhkacs.cgi/2824.
Listed below are links to weblogs that reference
落馬州支線的笑話 from 夜神的幽玄之間

Home > 笑笑小品 > 落馬州支線的笑話

Search
Feeds

Page Top