Archive for July, 2005

今天我開講的講座…..總算完結了

Sunday, July 31st, 2005

今天多謝晒出席我今天係中文大學利黃瑤壁樓206室出席的有關Linux防火牆的講座
今次是我第一次開這個講座,中間有不少Dead Air,聽我講座的真的辛苦了,我下次一定會準備得更好的。
另外,也多謝Hong Kong Linux User Group的朋友們的支持,尤其Adrian Tam的協力。

這裏有我今天的講座的資料,有興趣的不妨看,給我一些意見,如有錯漏懇請指正。

Flash 動畫 Natsumi-step

Wednesday, July 27th, 2005

一個在快樂的背後有令人心痛的故事
如果識日文而又細心的人會估計到後面的意思

連結: http://www.geocities.co.jp/AnimeComic-Brush/4033/natsumi-step/index.html

書展

Thursday, July 21st, 2005

今天約朋友去書展
去書展前去了九龍灣Virtual Zone打機先
好彩玩的人不太多,總算都輪到我玩
第一次玩Local Bronze Course都幾難
之後就玩Local Platinum Course
第一首AA Another真係發儍,Easy都要由100%扣到4x%….
不過之後的都可以應付得來
最後完左Xepher Another都可以到番98%。Xepher好好好聽的呢……

之後去書展,朋友因為上堂遲左放我等到七點三才會合
因為係夜晚,所以只要十元就可以入場

基本上都係跟著個朋友行,他的讀書品味要值得一學的呢。

買了一本叫「日本帝國的興衰」,作者為(英)大衛.巴迪。青島出版社。從另一面看日本二次大戰時的戰爭,再看看二次大戰時為何會發動戰爭,看看日本的文化。

行完好累好累,再上船去尖沙嘴,係新港打機
我打了BeatmaniaIIDX 8th style的Double Play 7、6、5段….中間竟然有人拍掌,甚感意外…..

要冒著大雨回家去尖東火車站,全身濕透了。回家好像有少少冷親添。

網民打書釘

Wednesday, July 20th, 2005

舊同事頹青給我的連結
聽下去又真係有貨
聽聽「讀書」那個

連結:網民打書釘

嘩嘩嘩!Happy Sky呀…

Sunday, July 17th, 2005

竟然Happy Sky已現身於九龍灣Virtual Zone。

今個Series的歌的難度簡真係玩人的。

見蝎火的Another實在太過變態

也一見AA Another的可怕

新一代的歌真的難到不知點

BM2DX DP 8段達成

Friday, July 15th, 2005

Yeah,今天讀完日文班後去太子打機,碰到世榮。

Yeah,竟然過到BeatmaniaIIDX 9th style Double Play 八段。Yeah!!

出左BeatmaniaIIDX 12 HAPPY SKY

Wednesday, July 13th, 2005


如果香港有入的話,要即刻去玩番AA(Another),兩分鐘千八個Key。
往此

登高行,續

Tuesday, July 12th, 2005

之前我去行山,可見於登高行。昨天又去了行山,今次無咁Aggressive,只係在山頂用另一條路回到粉嶺火車站就算了。
不過今次我有帶到相機,就給大家看看係咩風景啦(圖很多,撥號上網的朋友要忍耐一下了)
(more…)

星の声

Monday, July 11th, 2005


都有點舊的片子了,不過我最近才睇了。一套短少約24分鐘的短片,但能很重點的說出戀愛「感覺」。
可能係音樂的關係,感到的震撼很強烈。注意:劇透
(more…)

往中同家的一天

Monday, July 11th, 2005

今天約了去一位中學同學去佢屋企食飯。

去之前去了黃金、高登、新高登看看電腦野。其實都無乜特別新的東西,好像有點浪費時間。

之後去太子聯合間機鋪打了幾回Beatmania。只係兩元一回。全部玩Double。
首先係Double五段,過到。再係Double六段,都仲過到。扺玩。再用兩回的錢玩了一回Expert,Sunday Course,第四首Game over。最後兩回Double Play Free Mode,過到one or eight double[easy],還不錯啦。

再搭27號巴士去順利邨。上到中同家後,分別就佢借給我以下幾本書
The Rape of Nanking — by Iris Chang
Nineteen Eighty-Four — by George Orwell
The Story of My Life — by Helen Keller
風流花相 — 陶傑

看了中國姓氏起源的書,也幾有趣。

晚飯認真好吃,但要中同個父母要離位食就不太好意思添。

之後看了本Playboy 50週年特刊,有趣。那些兔女郎影的性感照確是製作得很有質素。
不過呢,心想青春這些野真係走得很快。六十、七十年代的那些美人而家是怎的模樣呢?

吃飯時,是星期日檔案有關Disneyland的事。其實唔係好明Disneyland有乜好去。
下星期就係講Lolita,期待期待(心)

要好好看那本風流花相。